Відкриваємо Німеччину
Німеччину називають не лише країною пива, а ще й країною, де випікають найбільше сортів хліба. 
За статистикою, в цій країні виготовляють близько 300 сортів хліба і 1200 видів різних хлібобулочних виробів на будь – який смак.
А якщо врахувати, що ледь не кожна з майже 15 тисяч пекарень має ще й свої фірмові рецепти, то ця цифра буде ще більшою.
І хоча випікають вироби з борошна різних сортів, істинно німецьким вважають хліб із борошна грубого помолу – сірий або чорний, житній чи з борошна – асорті.
Відомий чорний хліб Пумпернікель виготовляють з житнього борошна грубого помелу з включеннями частин неперемеленого зерна (Фолькорнброт). Для надання йому потрібного темного відтінку додають також концентрований сік буряків. Хліб сорту «Пумпернікель» може зберігатися дуже довго. Запечатаний – кілька місяців, в жерстяних банках – до 2 років.
В німецькій булочній можна розгубитися від різноманіття асортименту. Хто хоча б раз у житті куштував німецький хліб, знає його відмінний смак.
Останнім часом хліб, з майстерністю його пекти, переживає в Німеччині справжній ренесанс. Хліб у цій країні – не просто щоденна їжа, а своєрідне мистецтво.
Особливо коли йдеться про вироби, які випікають на свята.
Кожен німець з’їдає за рік близько 85 кг хліба, в той час як жителі інших країн – не більше 65 кг.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
ВІКОВІ ЗМІНИ: ВСТАВАТИ ШВИДКО НЕБЕЗПЕЧНО