Procura

Цукровий діабет

Цукровий діабет

Цукровий діабет

Якщо ви працюєте з підопічним, який має захворювання на цукровий діабет,  вам потрібно знати особливості догляду за людьми з таким діагнозом.

Діабет – це хронічне захворювання, пов’язане з порушенням трансформації цукру в організмі. Є 2 основних типи діабету:

– інсулінозалежний (діабет 1 типу), коли потрібно робити інсулінові ін’єкції
– неінсулінозалежний (діабет 2 типу), який не завжди потребує терапії інсуліном і при якому треба змінити нездоровий спосіб життя.

Як доглядати за літніми людьми з діабетом 2 типу

Лікування

Слід стежити за дотриманням підопічним тієї схеми лікування, яку призначив лікар (зокрема, щоб він вчасно приймав   пігулки).
Також треба пегулярно стежити за рівнем глюкози в крові.

Як харчуватися

Особливо важливим є режим харчування – їсти треба у визначений час. Правильно підібравши дієту, при легкій (а нерідко й середньої тяжкості) формі цукрового діабету 2 типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування, а то і зовсім обійтися без нього.

Не рекомендують вживати цукор, мед, варення і джеми, цукерки, здобу та інші солодощі, солодкі фрукти і ягоди: виноград, банани, родзинки, фініки. Адже в них міститься “миттєвий” цукор, який дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові.

При легкій та середній формі діабету 2 типу, за умови регулярного контролю рівня цукру в крові, вживання невеликої кількості цукру і солодощів допустиме.

Крім того, варто обмежити вживання жирної їжі. Уникайте смажених, гострих, солоних, пряних і копчених страв, консервів, перцю, гірчиці, алкогольних напоїв.

Рекомендоване харчування при цукровому діабеті 2 типу.

Хліб – до 200 грамів на день (бажано житній або спеціальний діабетичний).

Супи – переважно овочеві. Приготовані на слабкому м’ясному або рибному бульйоні можна вживати не частіше двох разів на тиждень.

Нежирне м’ясо, птицю (до 100 грамів на день) або рибу (до 150 грамів на день) у відвареному або заливному вигляді.

Страви та гарніри з круп, бобових, макаронних виробів можна вживати зрідка, в невеликій кількості, зменшуючи в ці дні споживання хліба. З круп краще вживати вівсяну і гречану, допустимі також пшоняна, перлова, рисова. А ось манку краще виключити.

Овочі та зелень. Картоплю, буряк, моркву рекомендують вживати не більше 200 грамів на день. А ось інші овочі (капусту, салат, редис, огірки, кабачки, помідори) і зелень (крім пряної) можна їсти практично без обмежень у сирому і вареному вигляді, зрідка – в печеному.

Яйця – не більше 2 штук в день: некруто приготовлені, у вигляді омлету або використовувати при приготуванні інших страв.

Фрукти і ягоди кислих і кисло-солодких сортів (яблука антонівку, апельсини, лимони, журавлину, червону смородину…) – до 200-300 грамів на день.

Молоко включають в дієти при цукровому діабеті з дозволу лікаря. Кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, несолодкий йогурт) – 1-2 склянки в день.

Напої. Можна зелений або чорний чай (в тому числі з молоком), неміцна кава, соки – томатний, з ягід і фруктів кислих сортів (їх рекомендують розводити водою наполовину).

При діабеті варто дотримуватися принципів дрібного харчування. Приймати їжу не рідше 4 разів на день, а краще – 5-6 разів, в один і той же час.

Пити достатньо води, але в межах норми (1,5 – 2 літри на добу).

Прогулянки

Необхідні прогулянки на свіжому повітрі (але треба уникати перевтоми). Пам’ятайте, що тісне взуття, травмування може стати причиною ран, які в людей з цукровим діабетом будуть важко загоюватися.

Закрити меню

ХОЧЕТЕ ПРАЦЮВАТИ ОПІКУНКОЮ В НІМЕЧЧИНІ?
Залиште свій номер – і ми зв’яжемося з Вами.