Procura

10 порад для ОПІКУНКИ: найкраща дієта для літніх людей

10 порад  для ОПІКУНКИ: найкраща дієта для літніх людей

10 порад для ОПІКУНКИ: найкраща дієта для літніх людей

Правильне харчування надзвичайно важливо, дуже важливе для людей похилого віку. З одного боку, воно  повине  забезпечувати їх всіма поживними речовинами, які, наприклад, укріпляють кістки, суглоби та покращують роботу мозку, а з іншого боку, їжа  повинна  легко засвоюватись  і бути  корисною для шлунку, адже у літніх людей травна система вже не працює так добре, як раніше.  Тож, нагадаємо вам 10 елементів, які є найважливішими в організації меню для людей похилого віку.


1. П’ять прийомів їжі на день

Люди похилого віку повинні контролювати свою масу тіла, оскільки зайва вага   – це ризик багатьох хвороб , таких як інсульт та діабет. Увага! Навіть люди із зайвою вагою та ожирінням можуть відчувати голод  , якщо в їх раціоні не вистачає поживних речовин. Тому найкращим рішенням є введення п’яти менших прийомів їжі протягом дня, з’їдених регулярно. Окрім сніданку, обіду та вечері, варто ввести два додаткових, вже менших за порціями , які будуть складатися з поживного пюре, жменьки горіхів чи овочів.

2. Вода

У раціоні літньої людини води має бути вдосталь ! Це особливо важливо, тому що люди похилого віку часто вже не відчувають спраги і це може  швидко призвести до зневоднення, що загрожує життю! Нестача води в організмі  впливає  і  на  проблеми зі стулом , що може призвести до ускладнень з сечовидільною системою і навіть ускладнити  деякі  захворювання, , такі як Альцгеймер. Тож, склянка води має бути завжди поруч,а  не лише за обіднім столом.  Найкраще пити рідину невеликими ковтками через рівні проміжки часу

3. Білок

В раціоні  літньої людини не має бракувати поживного білка. Найкращим його джерелом є біле м’ясо, наприклад, птиця та риба. Різні бобові  і яйця також стануть у нагоді . У такому наборі ви можете бути впевнені, що отримуєте всі свої амінокислоти. Білок слід їсти як мінімум з одним прийомом їжі на день.

4. Жири

Жир – надзвичайно важливий елемент збалансованого харчування, важливий для людей незалежно від віку. Щоб уникнути запальних захворювань, особливо хворобливих симптомів артриту, необхідні омега-3 жирні кислоти. Їх можна знайти в жирній рибі , такій як лосось, скумбрія, оселедець, тунець та форель а також у насінні, насамперед  льону,соняшнику та  гарбуза.  Можна придбати готові олії, наприклад з кунжуту, гарбуза, льону, і додавати їх у салати та інші страви, забезпечуючи хороший баланс омега-кислот.

5. Волокно

У літніх людей слабший обмін речовин. Їх дефекація слабка, а їх скорочення повільніші. З цієї причини можуть виникнути запори, що збільшує ризик навіть колоректального раку. Ось чому так важливо забезпечити організм достатньою дозою клітковини, наявної у цільних зернах, горіхах, а також овочах та фруктах.

6. Найменш оброблені продукти

Для людей похилого віку варто готувати страви, що базуються на свіжих, мало оброблених продуктах. Це стосується і спецій. Готові суміші слід замінити травами, які збагачують смак, і в той же час дбають про здоров’я . Використовуйте і менше солі , це допоможе знизити  артеріальний тиск.

7. Без смаження

Найкраще їсти сиру іжу ( овочі та фрукти)  або зроблену  на пару. Смаження робить страви важкозасвоюваними, також пошкоджуючи печінку.

8. Консистенція страв

Якщо це потрібно з медичних причин, посуд можна протирати  на пюре та подрібнувати  і подавати в змішаному вигляді. У той же час такі страви все одно повинні бути просто смачними та візуально привабливими. Це важливо, оскільки у старших, хворих людей набагато слабший апетит.

9. Дієта, пристосована до захворювань

Якщо ваш підопічний  страждає  на такі хвороби як діабет або захворювання печінки, його раціон слід обговорити також з з лікарем чи дієтологом. Опікун людей похилого віку повинен отримати докладний перелік рекомендацій щодо їжі та забороних продуктів від родичів підопічного чи домашнього лікаря

10. Вітамін D

Літня людина повинна звертати увагу на кількість вітаміну D. Жителям Європи ,людям  старше 65 років  радять вживати щодня  15 мікрограм на добу. Найдешевше джерело вітаміну D це звичайні  яйця . Також багато його у печінці, ікрі та в рибі (лососі, тунці, сельді).

Слідкуйте за раціоном , насолоджуйтесь спільними трапезами і СМАЧНОГО ВАМ !!!!

Сподобалась стаття ? Читайте найпопулярніші  РЕЦЕПТИ НІМЕЦЬКОЇ КУХНІ  

Хочете працювати опікункою ?  Дивіться ГАРЯЧІ ВАКАНСІЇ  для роботи

Залишити коментар

*Ваш e-mail не буде публікуватися на сайті

Закрити меню

ХОЧЕТЕ ПРАЦЮВАТИ ОПІКУНКОЮ В НІМЕЧЧИНІ?
Залиште свій номер – і ми зв’яжемося з Вами.